divendres, 12 de març de 2010

Aquest és el nostre punt de trobada

Aquest blogs neix com punt d’encontre digital d’un grup de persones que s’estan organitzant per fer accions per a la conservació del patrimoni marítim de les Illes Balears.

Les arrels dels projectes en els quals ens estem implicant es gestaren, digitalment parlant, en el blog “llaüts.blogspot.com”, però com que el seu caràcter és més personal hem decidit crear aquest com eina col•lectiva.

Qualsevol persona que n’estigui interessada pot incorporar-se al nostre projecte i, perquè coneguin les nostres pretensions, reproduïm a continuació l’explicació que en el seu dia ja difonguérem a través de “llaüts.blogspot.com” que ens ha de servir per tenir una guia de les feines a dur a terme:

Hem començat a posar els fonaments per actualitzar l’inventari d’embarcacions tradicionals de les Illes Balears i, sobretot, li volem donar un sentit.

Ens hem reunit, diumenge, 14 de febrer, a partir de les onze del matí, al bar Las Palmeras del Molinar: Gabriel Rosselló, vicepresident de l’Associació de Vela Llatina de Mallorca i armador del bot Nicator; Jordi Nadal , en nom de l’Associació de Mestres d’Aixa i tripulant habitual de la barca de bou Balear; Antoni Josep Munar, mestre d’aixa, armador del llaüt Grumete, un dels participants en l’elaboració de l’anterior inventari d’embarcacions tradicionals de Mallorca i secretari de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca; Bartomeu Rosselló Boeres, armador del llaüt Volga; Joan Bonet, armador del bot Finet; Xavier Mulet, armador del llaüt San Antonio de Padua i ex-president de l’Associació de Vela Llatina de Mallorca, i David Oliver, armador de llaüt Nueva Catalina i promotor d’aquesta reunió.

Allò que s’ha acordat es pot esquematitzar de la manera següent:

Finalitat:
- Garantir la preservació del patrimoni marítim en surada de les Illes Balears

Objectius generals:
- Fer un inventari d’embarcacions tradicionals a partir de criteris rigorosos i que actualitzi els anteriors.
- Donar un sentit aquest document fent que sigui l’eix entorn el qual es vertebrin mesures per a la protecció del patrimoni marítim en surada de les Illes Balears
- Coordinar totes les parts implicades en la conservació i projecció social d’aquest patrimoni.

Objectius específics:
- Crear tres equips de feina que es s’organitzaran a partir de l’esquema següent:

Equip d’elaboració de l’inventari
- Establirà uns criteris d’inventariat acurats i avalats per professionals que atorguin a la documentació la condició de document amb prou arguments per exigir la protecció oficial d’aquest patrimoni.
- Obtindrà una còpia dels inventaris anteriors, els digitalitzarà i en difondrà les dades, que són públiques i romanen dipositades a l’àrea de Patrimoni dels Consell de Mallorca.
- Contrastarà les dades dels inventaris anteriors amb les notificacions de baixes que s’han recollit a Capitania Marítim per tenir una primera referència de les embarcacions desaparegudes;
- Així mateix, farà una primera actualització dels inventari anteriors a partir de les notificacions de canvi de nom que s’hagin fet oficials per aclarir problemes d’identificació dels bastiments.
- Iniciarà l’elaboració de fitxes amb les embarcacions més a l’abast i després coordinarà el treball de camp per a la catalogació in situ dels bastiments tradicionals de tot l’arxipèlag.
- Documentarà gràficament les unitats i recollirà dades per elaborar un registre de plànols en suport digital de tantes embarcacions com sigui possible.
- Tota la documentació recollida servirà per crear l’inventari on-line d’embarcacions tradicionals de les Illes Balears.

Equip relacions institucionals i legalitat:
- La seva primera feina serà concertar una reunió amb les autoritats competents per reclamar que els bastiments recollits en els anteriors inventaris d’embarcacions tradicionals de Mallorca es beneficiïn dels drets que legalment els pertoquin com, per exemple, tenir garantit un amarratge. Considerem que, tot i que els inventaris no estiguin revisats, totes les unitats que ja hi són presents han de rebre una consideració especial.
- Faran les passes necessàries per dotar de caràcter oficial les dades recollides a l’actualització de l’inventari.
- Seran els encarregats de demandar a Capitania Marítima les dades necessàries per iniciar la recollida de dades.
- Intervindran si en cas de la convocatòria d’algun esdeveniment (trobada d’embarcacions, exposició...) es necessita d’algun permís oficial.
- Les successives cites amb responsables polítics respondrà a les necessitats que es derivin de les tasques dels altres equips.
- Aprofundirà en la recollirà de documentació legal relacionada amb possibles mesures de protecció i la preparà per difondre-la a l’opinió pública. Es convertiran, si escau, en els assessors dels propietaris d’embarcacions tradicionals que demanin informació al respecte.
- De la mateixa manera, farà un recull de mesures de protecció que s’apliquin en altres indrets i que puguin inspirar demandes a fer en el nostre entorn.


Equip de comunicació, coordinació, esdeveniments i projectes:
- Centralitzarà les dades que generin tots els equips i els donarà forma per difondre-les a través del web, que serà el mitjà de comunicació bàsic del projecte, tot i que pot combinar-se amb altres.
- Quan es consideri adequat per tots, promourà la difusió del projecte a través dels mitjans de comunicació.
- Durà a terme campanyes informatives i de sensibilització a indrets estratègics.
- Establirà ponts de comunicació amb els particulars que tinguin al seu càrrec embarcacions tradicionals i que es puguin beneficiar del projecte.
- Farà les passes necessàries per crear una federació d’associacions relacionades amb el patrimoni marítim que doni força social.
- S’encarregarà de mantenir la comunicació entre totes les parts implicades.
- Projectarà i organitzarà tots aquells esdeveniments que puguin ser útils per fomentar les relacions entre la flota d’embarcacions tradicionals, alhora que per fer visible socialment el patrimoni marítim i difondre la cultura que li és afí. En aquest sentit, iniciarà la feina amb propostes a celebrar-se amb motiu de la Trobada de Barques Tradicionals d’Alcúdia i de la Diada de Mallorca, així com amb propostes de fomentar la recuperació i mobilització de les tipologies més amenaçades de desaparèixer (embarcacions al rem).

10 comentaris:

 1. Hola amics, segueixo i seguiré fidelment la vostra activitat a la qual potser d'alguna manera hi pugui participar, fins i tot. Us volia comentar que l'inventari em sembla una iniciativa necessària perque si no sabem el "que" protegir no ens serà possible fer ho ni establir fórmules sobre el "com". Tot i així a mi em sembla que es podria fer una passa endavant en aquest últim sentit , m'explico: Creis que seria possible, alhora que es fa l'inventari saber en quina disposició estan els propietaris de les embarcacions inventariades pel que fa al seu manteniment i conservació?. Amb això vull dir que a més de constatar l'estat actual de les embarcacions, es pugui, d'alguna manera, tantejar si l'amo vol seguir cuidant-la o potser la vendria, o fins i tot potser la regalaria a algú que es comprometès a cuidar-la. Fent això podria surgir una borsa d'embarcacions que un o l'altre podria "adoptar".
  Jo a hores d'ara soc molt excèptic pel que fa als nostres politics....ho sento i crec que la única via actual de preservació del patrimoni és el que feim els particulars cuidant-nos d'ell. Si esperam que els politics ens ajudin, em sembla que ens podem asseure tranquilament i potser quan es decideixin a fer-ho només existiran el Nueva Catalina, La Balear, L'Agustina, El Uep....i en general les que cuidam els propietaris..Tant de bo m'equivoqui.
  Una abraçada.
  Jaume Escanellas

  ResponElimina
 2. Demà dissabte, a les deu del matí i tot just després de berenar plegats, estudiarem el nou model de fitxa que ens permetrà inventariar i documentar com cal tots aquells objectes que revesteixin un mínim interès patrimonial.

  Aprofitarem l'avinentesa per a mostrar a tots els assistents les imatges que filmà en Jaume Rosselló.

  ResponElimina
 3. Vaig passar molt de gust ahir de l'encontre que férem. Bon berenar, extraordinària companyia i molt bona i profitosa feina. Considero que el grup de companys congregats compta amb una exquisidesa molt especial, tothom aportà coneixement enriquint la tertúlia i engrandint el projecte que pretenem portar a terme.
  Evidentment uns porten bé el timó (gràcies Toni Pep) per a que tots plegats fem caminar aquesta barca a bon port. Enhorabona companys!

  Nota: David, es pot editar el blog en català? Si cal s’hi afegeixen els traductors a les diferents llengües d’interès. Gràcies.

  ResponElimina
 4. Cagondena! i jo a la mar, encalmat i esperant el vent per donar una regata, que hi farem! esper que qualcú (Toni Pep, David) penjarà al blog un resum de lo tratat, jà que supós que ningú mos deu haver guardat un troç de sobrassada per un altre día.
  Bé esperam noticies a n'aquest magnífic blog i si no, miraré de passar a veure en Toni Pep a la drassana per veure si m'en fà dos cèntims.
  Salut i endevant
  Joan B.

  ResponElimina
 5. Benvolgut Joan Bonet, no disposo de la teva adreça electrònica i és per això que no et vaig poder remetre el model de fitxa amb el que estem treballant.
  Aquest ha sofert petites variacions gràcies a les suggerències aportades per alguns dels assistents, ... i té raó en Tomeu Rosselló quan comenta que disposem d'un equip multidisciplinari d'allò més eficient.

  Si la resta dels companys no s'han d'enfadar, cal destacar les aportacions d'en Jaume Rosselló, que féu un considerable esforç per a muntar el reportatge audiovisual que poguérem veure, i d'en Toni Vidal, el nostre amic manacorí, fuster groller i dissenyador gràfic que ens ajudarà a crear la pàgina web a través de la qual podrem mostrar al gran públic el nostre treball.

  ResponElimina
 6. Toni Pep: el meu correu ès: jbonetnadal@terra.es
  Pregunta: el reportatge audiovisual d'en Jaume Rosselló, no es pot penjar a n'aquest Blog?.
  Comentari: hem sap greu no haver pogut coneixer en Toni Vidal, aguesim xerrat de pasteres.
  Salut
  Joan B.

  ResponElimina
 7. Contribucions importants.

  Pel que fa a la reunió que mantinguérem dissabte, l'assistent més jove tingué una idea genial. Quan parlàvem de la incorporació de fotografies complementàries per tal de mostrar l'objecte des de diferents perspectives, en Guillem Rosselló proposà que utilitzéssim un sistema que permet moure la imatge en múltiples direccions. Pel que sembla es tracta d'un sistema força laboriós, però si ho aconseguím serà l'hòstia, i bona part del mèrit serà seu.
  ____________

  Joan Bonet, quan acabi d'escriure aquest comentari et remetre per correu electrònic el model de fitxa amb el que treballarem, o més ben dit, l'esborrany que vos hem proposat i que probablement inclourà un nou camp per a identificar les col·leccions que poguem inventariar.
  ______________

  Estem especulant amb la possibilitat d'organitzar una altra reunió, però no volem saturar al personal i ho deixo al vostre criteri. Ja sabeu que la nostra drassana està a la vostra disposició tots els caps de setmana.
  Podem dedicar la propera sessió a estudiar la forma de parametritzar els gàlibs d'una barca, en aquest cas del Nueva Catalina. Aviseu-me amb una mica d'antelació per tal de preparar el suport mitjançant el qual dibuixarem la taula de quadernes a escala natural. Les coordenades obtingudes també ens permetran traçar les línies d'aigua del llagut.

  ResponElimina
 8. Veo que se está moviendo la cosa, es de agradecer el esfuerzo.
  Permítanme acotar que -además de las reuniones de trabajo, que muchos nos perdemos- este mismo Blog es un exelente medio para participar activamente e ir publicando los avances.
  Por ejemplo, la ficha podría hacerse pública sin necesidad de envíos interminables.
  Por otro lado propongo desarrollar conjuntamente un sistema de relevación 3D -casero- que ampliaría y facilitaría el trabajo, aplicable sobretodo al casco de los barcos, que digitalizaría directamente los datos y los aplicaría en cualquier programa de arquitectura naval. Un relevamiento completo y casi instantáneo.
  Ya lo he comentado con varios, entre otros Toni Pep.
  Para otros objetos, podrían escanearse -también en 3D- con una simple cámara y un puntero laser...
  Apuesto a utilizar la tecnología actual para preservar lo patrimonial.

  Un saludo
  Gerardo

  ResponElimina
 9. Gerardo, tienes que facilitarnos tu teléfono y tu correo electrónico para que así podamos avisarte con antelación la próxima vez que organicemos cualquier reunión.

  Un saludo.

  ResponElimina
 10. Gracias Toni Pep, abajo lo dejo. Estaba al tanto de la reunión pero me iba mal para acercarme ese día.
  (Por cierto, me expreso en castellano -que es como mejorcito lo hago- pero entiendo muy bien sa vostra llengo, idò xarra com toca, ja, ja.)
  Igualmente, encuentro podríamos adelantar mucha cosa por éste medio. Estoy preparando unos esquemas de lo que sugería el otro día y revolviendo en los cacharros para encontrar aparatejos útiles. Se necesitan piezas que vienen por ejemplo en impresoras y ratones. Ya destripé unas cuantas y algo conseguí. Se aceptan donaciones de material obsoleto y colaboración. ¿algún voluntario con conocimientos de código C++?
  Quizá parezca todo esto fuera de tema, pero les aseguro que es apasionante. Espero sea útil. Es lo que se me ocurre aportar.
  Bons vents
  Gerardo
  polcipalma@hotmail.com
  663 144 876

  ResponElimina